2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / pora
1 sztuka / szalotki
1 sztuka / papryczki chilli
1 ząbek / czosnku
1 łyżka / soku z cytryny
200 ml / śmietanki 30%
100 ml / białego wina
1 łyżeczka / wasabi
Masło klarowane
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora myjemy i kroimy w półtalarki, ale tylko białą część. Papryczkę chilli myjemy i kroimy wraz z ziarenkami w plasterki.W garnuszku rozgrzewamy masło klarowane.Na rozgrzane masło wrzucamy wcześniej pokrojoną szalotkę i papryczkę chilli. Po ok. 2 min, jak się zeszklą dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Po 30 sekundach dodajemy pokrojonego pora. Smażymy, aż por będzie miękki. Gdy por jest już miękki, dodajemy wino i sok z cytryny. Gdy alkohol wyparuje dodajemy śmietankę i wasabi. Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie poprawiamy go gałką muszkatołową, białym pieprzem i pieprzem kolorowy.