2 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
1 polędwica / z dorsza
1 sztuka / pora
1 sztuka / kalarepy
4 sztuki / marchewki
½ sztuki / cukinii
2 łyżki / soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz cytrynowy
SOS
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
1 sztuka / słodkiej papryki
1 puszka / pomidorów
3 łyżki / passaty pomidorowej
1 łyżka balsamico
100 ml / białego wina
½ łyżeczki / cukru brązowego
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz cayenne, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Polędwicę z dorsza myjemy i osuszamy. Następnie z obu stron skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowanego dorsza odkładamy.
Pora myjemy i kroimy na półtalarki, ale tylko białą część. Marchewkę i kalarepę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię myjemy i kroimy w 3 milimetrowe półtalarki.
Przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Słodką paprykę i papryczkę chilli pozbawiamy nasion, myjemy i kroimy w robną kostkę. W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy szalotkę. Gdy się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek. Po 30 sekundach dodajemy pokrojoną słodką paprykę i papryczkę chilli. Smażymy, aż papryka się zeszkli ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory z puszki i passatę pomidorową. Gdy pomidory się zagotują dodajemy cukier, wino, balsamico, sól i pieprz. Redukujemy jeszcze przez ok. 7-10 min.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy marchewkę i kalarepę. Po 2 min dodajemy cukinię. Po 5 min dodajemy pora. Smażymy, aż por się zeszkli ok. 7 min.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę usmażonych warzyw. Warzywa przykrywamy połową sosu. Na sos układamy naszą polędwicę z dorsza. Dorsza przykrywamy resztą warzyw i następnie drugą połową sosu. Na wierzch kładziemy pomidory koktajlowe na gałązce. Danie pieczemy w piekarniku. Osobiście preferuję 30 min w 90℃ na parze. Jeżeli nie macie takiej możliwości wystarczy 12 min w 180℃ góra/dół.