2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
ok 250 g / rostbefu
Miks sałat w doniczce
100 g / sera koziego
2 łyżki / komosy ryżowej
2 sztuki / pomarańczy
1 sztuka / szalotki
10 sztuk / pomidorków koktajlowych
2 łyżki / owocu granatu
2 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżeczka / miodu
1 łyżeczka / soku z cytryny
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Komosę ryżową gotujemy ok. 12 min i po ugotowaniu odstawiamy na 5 min pod przykryciem.
Sałatę myjemy, jeżeli potrzeba rwiemy na mniejsze kawałki. Ja używam roszponki i Sałaty 3 rodzaje w doniczce.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Szalotkę obieramy i kroimy w talarki. Jedną pomarańczę obieramy i filetujemy. Granat obieramy i wyjmujemy owoce. Z drugiej mniejszej pomarańczy wyciskamy sok.
Ser kozi kroimy w plastry i smażymy na suchej patelni z obu stron aż się zrumieni.
Rostbef smażymy ok. 2-3 min z każdej strony. Po usmażeniu oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Odkładamy na 5 min aby odpoczął. Po tym czasie kroimy w 0,5 cm plastry.
W dużej misce łączymy składniki sałatki: sałatę, pomidorki koktajlowe, szalotkę, pomarańczę, granat, rostbef i ser kozi.
W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing. Do oliwy z oliwek dodajemy sok z jednej pomarańczy i miód. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Dodajemy dressing do sałaty, mieszamy.