i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  13/02/2021

Gołąbki z sosem pieczarkowym

Rate this post

20 Porcje | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI

500 g / piersi z indyka
500 g / mięsa gulaszowego z indyka
1 główka kapusty
1 szklanka / białego ryżu
1 jajko
1 sztuka / cebuli
Masło klarowane
1 l / bulionu drobiowego lub rosołu
1 łyżeczka / cukru
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Sól, pieprz
SOS
400 g / świeżych pieczarek
1 ząbek czosnku
1 sztuka / cebuli
500 ml / bulionu drobiowego lub
rosołu
50 ml / białego wina
1 łyżka / soku z cytryny
200 ml / śmietanki 30%
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka / masła klarowanego
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Mięso z indyka kupujemy w kawałku i mielimy – sami lub jeżeli nie mamy takiej możliwości, kupując w sklepie zawsze możesz poprosić o zmielenie wybranego kawałka. Mięso przekładamy do dużej miski. Szklankę ryżu gotujemy w osolonej wodzie – na szklankę ryżu, dwie szklanki wody.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy cebulę na złoto. Tak podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Ugotowany ryż również dodajemy do mięsa.

W szerokim i wysokim garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru. Dzięki temu, że dodamy cukier kapusta nie straci zielonego koloru. Z kapusty zdejmujemy pierwsze liście i myjemy ją. Wycinamy głąb. Będziemy sparzać kapustę. Możemy sparzać każdy liść osobno lub włożyć całą główkę kapusty do garnka i zdejmować liście, gdy są elastyczne. Ze sparzonych liści wycinamy twardą „żyłę”. Do zwinięcia gołąbków wykorzystamy, duże liście – na kilogram mięsa ok. 20 sztuk. Mniejsze sparzone liście drobno siekamy i dodajemy do mięsa.

Mięso na gołąbki doprawiamy. Dodajemy jedno jajko, sól i czarny pieprz. Bardzo dokładnie wyrabiamy mięso, aby składniki się połączyły. Aby sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco doprawione, polecam usmażyć z niego małego kotlecika przez składaniem gołąbków. Wtedy będziemy mieli pewność czy mięso jest odpowiednio doprawione.

Zawijamy gołąbki. Na każdy liść kapusty układamy kulę za wyrobionego mięsa i bardzo ciasno zawijamy. Na dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki układamy 3 liście kapusty – zewnętrzne, porwane. Dzięki temu gołąbki się nam nie przypalą. Tak zawinięte gołąbki układamy w garnku. Garnek musi być w sam raz na ilość gołąbków, abyśmy mogli je ciasno w nim ułożyć. Jeżeli gołąbki w garnku ułożymy zbyt luźno, rozpadną się podczas gotowania.

Gdy gołąbki są już zawinięte i ułożone w garnku zalewamy je bulionem drobiowym lub rosołem. Przepis na bulion drobiowy znajdziesz tutaj. Dodajemy 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Przykrywamy garnek i wstawiamy gołąbki. Gołąbki gotujemy na małym ogniu 60 minut.

W czasie, gdy gołąbki się gotują przygotowujemy sos pieczarkowy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy w plasterki. W małym rondelku, w którym będziemy gotować sos rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, a po chwili pokrojone pieczarki. Smażymy ok. 5 minut, po czym dodajemy białe wino. Gdy tylko alkohol odparuje dodajemy 500 ml bulionu drobiowego lub rosołu, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Całość gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy 200 ml śmietanki 30%, łyżkę soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy, tak aby sos zgęstniał.

Ugotowane gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • kapusta
  • kuchnia polska
  • mięso mielone
  • pieczarki

Nawigacja wpisu

Zupa z pieczonej papryki i bakłażana
Bułki drożdżowe z kurczakiem
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up