12 Porcje | Czas przygotowania 150 min
SKŁADNIKI
ROZCZYN:
30 g / świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
3 łyżki / mąki pszennej
CIASTO:
500 g / mąki pszennej
3 jajka
100 g / masła
1 łyżeczka / soli
FARSZ:
500 g mięsa z rosołu
4 łyżki / sosu sojowego
1 sztuka / cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
8 suszonych pomidorów
90 g / koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
1 żółtko do posmarowania bułek
Czarnuszka do posypania bułek
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowania rozpoczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego. W naczyniu, w którym rozczyn będzie rósł kruszymy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy. Następnie dodajemy 50 ml ciepłego mleka o temperaturze max. 40°C oraz trzy łyżki mąki pszennej. Jeżeli użyjemy zimnego mleka drożdże będą bardzo wolno fermentować, a przy zbyt gorącym mleko zabije drożdże i rozczyn nie wyrośnie. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W czasie, gdy rozczyn wyrasta przygotowujemy pozostałe składniki ciasta. W misce odmierzamy 500g
mąki pszennej i dodajemy do niej 1 łyżeczkę soli. Masło delikatnie roztapiamy w rondelku. Gdy rozczyn wyrośnie rozpoczynamy przygotowanie ciasta. Ciasto drożdżowe możemy wyrabiać za pomocą robota kuchennego używając do tego haka do wyrabiania ciasta. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Następnie, używając już robota kuchennego dodajemy stopniowo jajka i mieszamy ok. 5 minut. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek dodajemy, również stopniowo miękkie masło i pozostałą część ciepłego mleka, cały czas miksując. Następnie wyrabiamy ciasto 10 minut, tak aby było gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz. Do przygotowania tego przypisu używam mięsa, które zostało z gotowania rosołu: ćwiartki kurczaka, udka kaczki i szponder wołowy. Po wyjęciu z rosołu mięso oddzielam od kości, pozbawiam skóry i dzielę na mniejsze kawałki. Mięso z rosołu, oddzielone od kości możemy również zamrozić i w dniu przygotowywania bułeczek je rozmrozić, ponieważ i tak cały farsz będziemy przesmażać.
Do tak przygotowanego wcześniej mięsa dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i odstawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki farszu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczkę chilli drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i suszone pomidory. Po ok. minucie dodajemy mięso wraz z sosem sojowym. Całość smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszając smażymy jeszcze 3 minuty. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte cisto wyjmujemy na stolnice posypaną mąką i lekko zagniatamy. Następnie dzielimy na 12 części z każdej robiąc kulę. Każdą kulę lekko rozpłaszczamy i nadziewamy łyżką farszu, a następnie zlepiamy i formujemy bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każda bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Bułki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C 25 minut. Po upieczeniu są świetnym dodatkiem
do zup lub alternatywą dla kanapki.