2 Porcje | Czas przygotowania 120 min
SKŁADNIKI
2 ćwiartki kurczaka
1 sztuka / cebuli
6 sztuk / marchewek
3 sztuki / pietruszki
1 sztuka / selera
1 sztuka / pora
3 łodygi naci selera
1 pęczek natki pietruszki
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
Pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie myjemy i przekładamy do wysokiego garnka. Zalewamy je zimną wodą ok. 3,2 l. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy. Uważamy, aby woda się nie zagotowała. Na początku gotowania na wierzch wypłyną szumy, które należy zebrać – przez ok. 10 minut od zagotowania. Warzywa i przyprawy dodajemy do wywaru dopiero po usunięciu szumów.
W czasie, gdy woda z ćwiartkami kurczaka się grzeje, przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i myjemy. Jeżeli marchewki są bardzo duże, możemy je przekroić na pół. Cebulę obieramy i opalamy.
Pora obieramy z zewnętrznych liści i dokładnie myjemy. Natkę selera i pietruszki również dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Gdy zbierzemy już szumy z wywaru z kurczaka dodajemy przygotowane warzywa oraz przyprawy. Bulion gotujemy 120 minut uważając, aby za mocno się nie gotował. Po tym czasie wyjmujemy z niego warzywa oraz mięso, a płyn przelewamy przez gęste sito.
Ugotowane mięso z kurczaka możemy wykorzystać do przygotowania pierogów z mięsem – przepis na nie znajdziesz tutaj.
Ugotowany bulion dzielimy na dwie porcje po 1,5 l. Jedną można zamrozić i wykorzystać później.