4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / kalafiora
2 sztuki / młodej marchewki
3 sztuki / młodych ziemniaków
1 sztuka / dymki
1 pęczek / koperku
1 ½ l / bulionu warzywnego
200 ml / kwaśnej śmietany 18%
2 liście / laurowe
4 ziela angielskie
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Dymkę myjemy i kroimy w talarki. Wykorzystujemy tylko białą część dymki. Kalafiora obieramy z liści i myjemy. Różyczki dzielimy na mniejsze. Koperek myjemy i drobno siekamy.
Do garnka wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchewki i dymkę. Całość zalewamy bulionem warzywnym, który polecam przygotować samemu wcześniej. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz odrobinę soli. Od momentu zagotowania bulionu całość gotujemy 10 min. Następnie dorzucamy wcześniej przygotowany kalafior i gotujemy kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodajemy śmietanę do zupy, wcześniej hartując ją gorącym bulionem. Śmietanę wlewamy partiami, aby się nie zważyła. Następnie dodajemy posiekany koperek. Dokładnie mieszamy.
Zupę nalewamy do talerzy i dekorujemy ją szczypiorem, który pozostał z dymki