2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
225 g / krewetek
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
½ sztuka / papryczki habanero
2 sztuki / pomidora malinowego
150 ml / białego wina
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka / balsamico
1 pęczek / natki pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Papryczkę habanero myjemy i kroimy na pół. Jedną z połówek drobno siekamy razem z nasionami. Papryczkę siekamy w rękawiczkach. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dajemy szalotkę oraz papryczkę habanero i smażymy, aż się zeszklą. Następnie dodajemy czosnek i smażymy ok. 30 sek. po czym dodajemy krewetki. Smażymy kilka minut, aż krewetki będą rumiane. Tak usmażone krewetki zdejmujemy z patelni na talerz.
Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i cukrem trzcinowym. Doprowadzamy do zagotowania. Gdy pomidory będą się już rozpadać, czyli po ok. 5-7 minutach dodajemy balsamico, sok z cytryny i dolewamy białe, wytrawne winno.
Gotujemy aż alkohol wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy wcześniej usmażone krewetki. Całość podsmażamy razem jeszcze 2 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Tak przygotowane krewetki podajemy ze świeżą bagietką.