2 Porcje | Czas przygotowania 20 min/10 dni
SKŁADNIKI
1 kg / czerwonych buraków
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka / pieprzu w ziarnach
1 łyżka / soli kamiennej
1 l / wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Buraki obieramy i myjemy. Kroimy na ćwiartki
i układamy w szklanym słoju. Dorzucamy obrane 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego oraz łyżeczkę pieprzu w ziarnach. W litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli kamiennej i zalewamy tym buraki, tak aby wszystko było przykryte.
Tak przygotowany słój z burakami przykrywamy gazą i odstawiamy na ok. 10 dni do chłodnego pomieszczenia. Po tym czasie zlewamy barszcz do butelki i możemy go od razu wykorzystać lub przechowywać, nawet kilka tygodni w lodówce.
Zakwas buraczany wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego, np. wigilijnego. Przepis na wigilijny barszcz
czerwony znajdziesz tutaj.