4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / cukinii
1 sztuka / pora
200 g / sera feta
1 łyżka / masła klarowanego
Sól, pieprz
CIASTO KRUCHE
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
2 sztuki / żółtek
Sól
MASA
200 ml / śmietanki 30%
2 jajka
50 g / sera parmezan
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od
przesiania połowy mąki pszennej na stolnicę.
Do mąki dodajemy sól, żółtka i zimne masło
pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na
grubych oczkach tarki. Jak najszybciej
zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30
min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zdejmujemy
obciążenie.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy farsz. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półtalarki, ale tylko białą część. Cukinię myjemy i za pomocą mandoliny kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego pora. Pora smażymy, aż zmięknie ok. 10 min. Pod koniec delikatnie solimy. Usmażonego pora
przekładamy na podpieczone ciasto.
Następnie na patelnie wrzucamy pokrojoną w talarki
cukinię. Smażymy bardzo krótko, tak aby tylko się zeszkliła – ok. 3-5 min. Jeżeli będziemy smażyć
dłużej, cukinia rozpadnie się ponieważ jest bardzo cienko pokrojona. Usmażoną cukinię układamy plasterek przy plasterku na warstwie pora.
Następnie całość posypujemy pokruszoną
fetą, oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami
W misce rozbijamy dwa jajka i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy 200 ml śmietanki 30% i
mieszamy. Dodajemy 50 g świeżo tartego parmezanu i mieszamy. Całość doprawiamy solą,
białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Tartę zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut