8 Porcje | Czas przygotowania 140 min
SKŁADNIKI
1 kg wędzonych żeberek
0,5 kg surowych żeberek
6 marchewek
4 pietruszki
3 cebule
2 pory
2 selery
3 ząbki czosnku
2,5 kg świeżych buraków
4 pieczone buraki (1 kg)
2 garści suszonych buraków
2 łyżki / octu spirytusowego
1 sztuka / kwaśnego jabłka
1 łyżka / masła klarowanego
Garść suszonych grzybów
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól, pieprz w ziarnach
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Smaczny barszcz wymaga czasu. Ja przygotowuję go dwa dni wcześniej przed podaniem. Taki barszcz jest pełen aromatu i smaku buraków.
Przygotowanie barszczu rozpoczynamy od ugotowania wywaru z wędzonych żeberek i upieczenia buraków. W garnku układamy wędzone oraz świeże żeberka, zalewamy zimną wodą, tak aby mięso było przykryte i wstawiamy na ogień. W czasie, gdy żeberka się gotują obieramy i myjemy warzywa: 4 marchewki, 2 pietruszki, selera, pora, nać selera i pietruszki oraz opalamy jedną cebulę. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zbieramy szumowiny. Gdy pozbędziemy się szumowin dokładamy wcześniej obrane i umyte warzywa. Jeżeli potrzeba, dolewamy wody. Dorzucamy 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól oraz pieprz w ziarnach. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso oraz warzywa.
W czasie, gdy żeberka się gotują, pieczemy buraki. 4 surowe buraki myjemy, a następnie szczelnie zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut, 200°C.
Po tym czasie wyjmujemy je i obieramy.
W małym rondlu gotujemy grzyby do barszczu. Wrzucamy suszone grzyby, jedną obraną cebulę, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz w ziarnach. Gdy grzyby się zagotują, gotujemy je 15 min. Po tym czasie wyjmujemy grzyby z wywaru, a wywar zostawiamy ponieważ dodamy go do barszczu. Proponuję przecedzić wywar przez drobne sito.
Jedną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, zdejmujemy z ognia.
Na dno garnka, w którym będziemy gotować barszcz układamy obrane i umyte świeże buraki, Jeżeli są
duże, kroimy je na pół lub na 4 części. Następnie dodajemy włoszczyznę: 2 marchewki, selera, 2 pietruszki, pora, 2 garści suszonych buraków, ugotowane grzyby, 3 obrane ząbki czosnku i przesmażoną cebulę.
Całość zalewamy wywarem z wędzonych żeberek i gotowanych grzybów.
Doprawiamy barszcz dodając 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, pieprz w ziarnach oraz sól.
Wstawiamy barszcz do zagotowania i gdy się zagotuje, gotujemy 40 min. Po tym czasie dodajemy upieczone wcześniej buraki oraz jabłko pokrojone na ćwiartki, ale pozbawione gniazd nasiennych.
Gotujemy kolejne 10 minut, po czym dodajemy 2 łyżki octu spirytusowego i zostawiamy na ostatnie 10 minut na ogniu.
Po zagotowaniu odstawiamy barszcz na jeden dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmujemy z barszczu buraki, włoszczyznę, jabłko oraz czosnek. Buraczki z barszczu możemy wykorzystać do przygotowania buraczków zasmażanych, na które przepis znajdziesz tutaj. Tak przygotowany barszcz przelewamy w mniejszy garnek i odstawiamy na jeszcze jeden dzień w chłodne miejsce. Dopiero drugiego dnia barszcz jest pełen smaku.