1 Porcje | Czas przygotowania 120 min
SKŁADNIKI
8 świeżych krewetek
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 sztuka / szalotki
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
50 ml / białego wytrawnego wina
Woda
Oliwa z oliwek
Sok z ¼ cytryny
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Świeże krewetki myjemy, Następnie odrywamy ich głowy i zdejmujemy pancerzyki. Z krewetek wyjmujemy jelito. Na wywar będziemy potrzebowali głowy i pancerze.
Pancerze można ciąć nożyczkami kuchennymi, należy tylko uważać na jelito.
Środek krewetek pozbawiony przewodu pokarmowego wykorzystujemy do innego przepisu, np. krewetki z mango.
Szarotkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W małym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzana oliwę wrzucamy szalotkę i paprykę chilli, a gdy się ze szkli dodajemy czosnek. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Gdy przyprawy będą intensywnie pachnieć dodajemy pancerze i głowy krewetek. Dodajemy 50 ml białego wytrawnego wina i uzupełniamy wodą tak aby
przykryć całość. Dodajemy sok z 1/4 cytryny oraz sól i pieprz.
Całość przykrywamy i gotujemy około półtorej godziny.
Po tym czasie wywar blendujemy i przecieramy przez sito.
Przekładamy do wyparzonego słoika i zakręcamy. Tak zamknięty wywar możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.
Tak przygotowany wywar jest doskonałą bazą do zupy rybnej lub sosu do muli.