i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dodatki  /  10/09/2019

Wywar z pancerzy i głów krewetek

Rate this post
Wywar z pancerzy i głów krewetek
1 Porcje | Czas przygotowania 120 min

SKŁADNIKI
8 świeżych krewetek
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 sztuka / szalotki
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
50 ml / białego wytrawnego wina
Woda
Oliwa z oliwek
Sok z ¼ cytryny
Sól, pieprz

Usuwanie głowy krewetki

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Świeże krewetki myjemy, Następnie odrywamy ich głowy i zdejmujemy pancerzyki. Z krewetek wyjmujemy jelito. Na wywar będziemy potrzebowali głowy i pancerze.

rozcinanie pancerza krewetki

Pancerze można ciąć nożyczkami kuchennymi, należy tylko uważać na jelito.

wyciaganie jelita krewetki

Środek krewetek pozbawiony przewodu pokarmowego wykorzystujemy do innego przepisu, np. krewetki z mango.

szarotka i chili na wywar

Szarotkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W małym garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzana oliwę wrzucamy szalotkę i paprykę chilli, a gdy się ze szkli dodajemy czosnek. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

głowy i pancerze krewetek na oliwie

Gdy przyprawy będą intensywnie pachnieć dodajemy pancerze i głowy krewetek. Dodajemy 50 ml białego wytrawnego wina i uzupełniamy wodą tak aby
przykryć całość. Dodajemy sok z 1/4 cytryny oraz sól i pieprz.

bulion z krewetek po dodaniu wina

Całość przykrywamy i gotujemy około półtorej godziny.

Po tym czasie wywar blendujemy i przecieramy przez sito.

zblendowany wywar

Przekładamy do wyparzonego słoika i zakręcamy. Tak zamknięty wywar możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.
Tak przygotowany wywar jest doskonałą bazą do zupy rybnej lub sosu do muli.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • krewetki

Nawigacja wpisu

Marynowane śledzie w Cherry
Zupa rybna
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up