2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
100 g / ryżu jaśminowego
225 g / krewetek
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 sztuka / chilli
1 sztuka / mango
1 łyżka / pasty curry
150 ml / białego wina
Sok z ½ cytryny
1 łyżka / czarnuszki
1 sztuka / dymki
1 łyżki / oliwy z oliwek
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie od zagotowania 12 min.
W czasie, gdy gotuje się ryż przygotowujemy krewetki. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy w prasce. Papryczkę chilli myjemy i drobno siekamy. Krewetki myjemy i odsączamy.
Proponuję użyć mrożonych, obranych. Mango obieramy i kroimy w 3 cm kawałki. Dymkę myjemy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie dodajemy szalotkę i chilli. Gdy się zeszklą dorzucamy czosnek. Po ok. minucie dodajemy krewetki. Krewetki smażymy aż zaczną być lekko złote.
Następnie dodajemy pokrojone mango i pastę curry. Chwilę całość przesmażamy i dodajemy białe wino oraz sok z cytryny. Smażymy aż wino lekko odparuje, ok. 5 min.
Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż i czarnuszkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym dusimy 2 min.
Krewetki z ryżem wykładamy na talerze i posypujemy dymką oraz kolendro.