i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Zupy  /  11/09/2019

Zupa rybna

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI
350 g / fileta z dorsza
350 g / fileta z okonia
½ l / wywaru z głów i pancerzy
krewetek
2 sztuki / marchewek
1 sztuka / pietruszki
½ sztuki / selera
1 sztuka / cebuli
1 sztuka / pora
1 sztuka / słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
¼ papryczki habanero
2 sztuki / pomidora malinowego
1,5 l / bulionu warzywnego
Sok z ½ limonki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Oliwa z oliwek
½ łyżeczki / cukru
Sól, pieprz
Koperek
Kwaśna śmietana

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Marchewkę obieramy i kroimy w półtalarki. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w 1 cm słupki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, odcinamy białą część, którą kroimy w pół talarki. Papryczkę habanero pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Paprykę słodką
myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w 3 cm paski. Pomidora malinowego sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, habanero, marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Smażymy ok. 3 min, aż warzywa się zeszklą. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną słodką paprykę. Smażymy kolejne 3 min.

Po tym czasie dodajemy 1.5 l bulionu warzywnego i wywar z głów krewetek. Przepis na wywar z głów krewetek znajdziesz tutaj. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu, gotujemy pod przykryciem 10 min. Następnie dorzucamy pokrojone w drobną kostkę pomidory malinowe, ½ łyżeczki cukru i sok z ½ limonki. Gotujemy 5 min.

W czasie, gdy zupa się gotuje, myjemy filety z dorsza i okonia. Jeżeli potrzeba usuwamy ości. Ryby kroimy w dużą kostkę o podobnej wielkości.
Gdy pomidory się podgotują, dorzucamy do zupy okonia. Gotujemy 5 min. Jednocześnie doprawiamy zupę solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Po tym czasie dorzucamy dorsza i gotujemy kolejne 5 min.

Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i sporą ilością świeżego koperku.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • ryba
  • ryby

Nawigacja wpisu

Wywar z pancerzy i głów krewetek
Tarta z brzoskwiniami
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up