2 Porcje | Czas przygotowania 50 min
SKŁADNIKI
4 kwiaty cukinii
Ciasto francuskie
2 jajka
200 ml / śmietanki 30%
Gałka muszkatołowa
FARSZ
250 g / sera ricotta
2 plasterki szynki cotto
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
½ sztuki / cukinii
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka / soku z cytryny
4 łyżki / tartego parmezanu
Sól i pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Formę na tartę smarujemy masłem i wkładamy do niej ciasto francuskie, które nakłuwamy widelcem. Na ciasto układamy pergamin, na który wysypujemy ryż. Nadmiar pergaminu odcinamy, aby się nie spalił.
Piekarnik rozgrzewamy na 180˚C. Ciasto pieczemy 10 minut, po tym czasie zdejmujemy ryż i pergamin i pieczemy jeszcze 5 minut.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy farsz. Szalotkę i czosnek obieramy. Igły rozmarynu odrywamy od gałązki i drobno siekamy. Parmezan ścieramy na tarce, na małych oczkach. Szalotkę
kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy szalotkę i posiekany rozmaryn, a gdy szalotka się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy jedno i drugie będzie rumiane dodajemy je do ricotty, którą przełożyliśmy do miski. Cotto kroimy w kostkę i dodajemy do ricotty. Dodajemy cztery łyżki
startego parmezanu i łyżkę soku z cytryny. Łączymy wszystkie składniki farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kwiaty cukinii delikatnie płuczemy i osuszamy. Usuwamy ze środka pręcik i delikatnie rozkładamy
płatki kwiatów.
Za pomocą rękawa cukierniczego (lub woreczka z ucięty rogiem) nadziewamy kwiaty cukinii. Zużywamy tylko część farszu. Resztę farszu wykorzystujemy do masy, która wypełni naszą tartę. Nadziane kwiaty cukinii układamy na podpieczonym cieście francuskim.
Do pozostałej części farszu dodajemy ½ cukinii startej na małych oczkach tarki. W osobnej misce roztrzepujemy dwa jajka, następnie oddajemy do nich 200 ml śmietanki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Tak wymieszaną masę przelewamy partiami do farszu z ricotty i mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy przestrzeń między kwiatami cukinii na cieście francuskim. Nie zakrywamy w zupełności kwiatów, tak aby były widoczne.
Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 25 minut.
Tartę podajemy na ciepło.