4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
500 g / filetu z łososia
100 ml / sosu kabyaki
2 sztuki / marchewki
1 sztuka / czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 sztuka / cukinii
100 g / świeżego groszku cukrowego
15 g / suszonych grzybów mun
100 g / świeżych kiełków fasoli mung
1 sztuka / pomarańczy
1 łyżka / białego sezamu
1 łyżka / czarnego sezamu
2 łyżki / soku z cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
Łososia myjemy i kroimy w mniejsze części. Delikatnie go solimy i skrapiamy sokiem z cytryny oraz sosem kabayaki i odstawaliśmy do zamarynowania na 30 minut do lodówki.
Sos kabayaki możesz kupić gotowy w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samemu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a przepis na ten sos znajdziesz tutaj.
W czasie, gdy łosoś się marynuje przygotowujemy pozostałe składniki. Grzyby mun wraz z wodą przekładamy do garnka i od zagotowania, gotujemy je 20 minut. Po tym czasie odcedzamy je i kroimy w paski.
Marchewki obieramy i kroimy w paski – możesz też, użyć temperówki do warzyw. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię myjemy, kroimy w plastry a następnie w paski. Świeży groszek cukrowy myjemy i odcinamy końcówki. Pomarańczę obieramy i filetujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 110˚C z opcją pieczenie na parze i pieczemy łososia bez przykrycia 10 minut. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, aby piec na parze- kawałki łososia zawijamy w folię aluminiową, piekarnik rozgrzewamy do 180˚C i pieczemy 15-20 min w zależności od grubości ryby.
W woku (lub na patelni) rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i grzyby mun. Smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i po ok. 30 sekundach dodajemy pokrojoną marchewkę. Gdy marchewka będzie szklista, po ok. 3 minutach dodajemy cukinię, groszek cukrowy i świeże kiełki fasoli mung. Smażymy kolejne 5 min, po czym dodajemy filety z pomarańczy i pozostały sos kabayaki. Całość smażymy na wysokim ogniu nie dłużej niż 3 minuty
Na suchej patelni prażymy łyżkę białego i czarnego sezamu.
Na talerz wykładamy warzywa z łyżką sosu, na warzywa układamy łososia, którego oprószamy uprażonym sezamem. Możemy dodać jeszcze kiełki buraka na wierzch łososia.