2 Porcje | Czas przygotowania 70 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / batata
2 plasterki / masła
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka / soku z cytryny
Sól gruboziarnista
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Bataty dokładnie myjemy, najlepiej szczoteczką. Następnie każdego batata nacinamy z góry, w zdłuż. Do każdego naciętego batata wkładamy plaster masła, igły rozmarynu, sok z cytryny i doprawiamy solą gruboziarnistą.
Tak przygotowane bataty zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180˚C z grzałką od góry i termoobiegiem. Bataty wstawiamy do piekarnika na około 60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości batatów, jeżeli są małe pieczemy je trochę krócej. Należy sprawdzać, czy bataty są miękkie.
Tak przygotowane bataty są doskonałym dodatkiem do mięs, np. steka lub ryby.
Tak przygotowane bataty są doskonałym dodatkiem do mięs, np. steka lub ryby.