i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  01/12/2019

Stek z sosem rozmarynowym

Rate this post
4 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / steka z polędwicy wołowej
Płatki soli
2 plastry / masła
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
8 gałązek świeżego rozmarynu
200 ml / bulionu drobiowego
200 ml / białego wytrawnego wina
200 ml / śmietanki 30%
1 łyżeczka / mąki pszennej
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Steki wyjmujemy z lodówki, myjemy i osuszamy. Odkładamy je, tak aby zmieniła się ich temperatura. Nie smażymy nigdy steków wyjętych prosto z lodówki, mięso będzie zimne w środku. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 do 60 minut przed smażeniem.

Szalotkę i czosnek obieramy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Igły rozmarynu odrywamy od gałązek, a następnie drobno siekamy.

W rondelku rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na rozgrzanym maśle podsmażamy szalotkę i czosnek oraz posiekany rozmaryn.

Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy 200 ml bulionu drobiowego. Bulion gotujemy 5 minut, po czym dodajemy 200 ml białego wytrawnego wina. Całość gotujemy na dużym ogniu, aż się zredukuje o połowę – ok. 10 minut.

Po tym czasie dodajemy śmietankę i łyżkę soku z cytryny. Gotujemy aż są zgęstnieje około 15 min. Sos można też zagęścić mąką pszenną. Łyżeczkę mąki pszennej rozpuszczamy w trzech łyżkach nie gorącego sosu. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy mąkę do gotującego się sosu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy sos będzie już gęsty, zdejmujemy go z palnika.

Steki smażymy w zależności od tego, jaki chcemy osiągnąć stopień wysmażenia – 2 min z każdej strony będą medium rare. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju rzepakowego. Mięsa nie doprawiamy przed smażeniem.

Gdy usmażymy mięso z jednej strony i je obrócimy, obsmażoną część doprawiamy solą i pieprzem. Drugą stronę doprawiamy po zdjęciu z patelni. Po usmażeniu steki przekładamy na deskę na minimum 5 minut, aby odpoczęły. Gdy steki leżą na desce doprawiamy drugą stronę pieprzem i płatkami soli oraz na każdy z nich kładziemy plasterek zimnego masła. Masło rozpuści się na mięsie pod wpływem jego temperatury. Dopiero po tym czasie serwujemy steki.

Danie podaje z pieczonymi batatami z rozmarynem (przepis na nie znajdziesz tutaj) i grillowanymi warzywami w białym winie.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • grilowane warzywa
  • rozmaryn
  • sos rozmarynowy
  • stek wołowy

Nawigacja wpisu

Pieczone bataty
Pikle z czerwonej cebuli
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up