4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / steka z polędwicy wołowej
Płatki soli
2 plastry / masła
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
8 gałązek świeżego rozmarynu
200 ml / bulionu drobiowego
200 ml / białego wytrawnego wina
200 ml / śmietanki 30%
1 łyżeczka / mąki pszennej
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Steki wyjmujemy z lodówki, myjemy i osuszamy. Odkładamy je, tak aby zmieniła się ich temperatura. Nie smażymy nigdy steków wyjętych prosto z lodówki, mięso będzie zimne w środku. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 do 60 minut przed smażeniem.
Szalotkę i czosnek obieramy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Igły rozmarynu odrywamy od gałązek, a następnie drobno siekamy.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na rozgrzanym maśle podsmażamy szalotkę i czosnek oraz posiekany rozmaryn.
Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy 200 ml bulionu drobiowego. Bulion gotujemy 5 minut, po czym dodajemy 200 ml białego wytrawnego wina. Całość gotujemy na dużym ogniu, aż się zredukuje o połowę – ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy śmietankę i łyżkę soku z cytryny. Gotujemy aż są zgęstnieje około 15 min. Sos można też zagęścić mąką pszenną. Łyżeczkę mąki pszennej rozpuszczamy w trzech łyżkach nie gorącego sosu. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy mąkę do gotującego się sosu. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gdy sos będzie już gęsty, zdejmujemy go z palnika.
Steki smażymy w zależności od tego, jaki chcemy osiągnąć stopień wysmażenia – 2 min z każdej strony będą medium rare. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju rzepakowego. Mięsa nie doprawiamy przed smażeniem.
Gdy usmażymy mięso z jednej strony i je obrócimy, obsmażoną część doprawiamy solą i pieprzem. Drugą stronę doprawiamy po zdjęciu z patelni. Po usmażeniu steki przekładamy na deskę na minimum 5 minut, aby odpoczęły. Gdy steki leżą na desce doprawiamy drugą stronę pieprzem i płatkami soli oraz na każdy z nich kładziemy plasterek zimnego masła. Masło rozpuści się na mięsie pod wpływem jego temperatury. Dopiero po tym czasie serwujemy steki.
Danie podaje z pieczonymi batatami z rozmarynem (przepis na nie znajdziesz tutaj) i grillowanymi warzywami w białym winie.