3 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
3 czerwone cebule
2 liście laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
4 łyżeczki / brązowego cukru
300 ml / wrzątku
200 ml / octu jabłkowego
Sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Gdy woda ścieknie, solimy cebulę.
W litrowym słoiku przygotowujemy zalewę. Wlewamy 300 ml wrzątku, 200 ml octu jabłkowego i dodajemy dwa liście laurowe, pieprz czarny w ziarnach, cztery łyżeczki cukru brązowego i dokładnie mieszamy, tak aby cukier się rozpuścił. Do tak przygotowanej zalewy przekładamy pokrojoną cebulę i zakręcamy słoik.
Po wystudzeniu odstawiamy cebulę do lodówki na kilka dni. Pikle z czerwonej cebuli są doskonałym dodatkiem do śledzia lub sałatki z grillowanymi warzywami.