4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
2 płaty śledziowe
1 pieczony burak
1 czerwona cebula – pikle
½ kwaśnego jabłka
2 łyżeczki / małych kaparów
1 łyżeczka / masła
6 dużych kaparów
1 pomarańcza
1 łyżka / orzechów włoskich
4 łyżki / oliwy z oliwek
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka / miodu
Szczypta mielonego kardamonu
½ łyżeczki czerwonego pieprzu
Sól, czarny pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Śledzie przed przygotowaniem należy wymoczyć. Ja marynuję śledzie na Wigilię ok. 3 miesiące. Jeżeli nie masz tyle czasu, zamarynuje je na kilka dni i przechowuj w lodówce. Przepis na marynowane śledzie znajdziesz tutaj. W tym przepisie użyłam śledzi marynowanych w Porto.
Pieczonego buraka kroimy w cienkie plastry na mandolinie – możesz użyć gotowych pieczonych buraków. Plastry buraka układamy na talerzu, tak jak na carpaccio – jeden plaster zachodzi na
drugi i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem.
Następnie płaty śledzia kroimy na ukos, w 2 cm.
paski i układamy kawałki pokrojonego śledzia na plastrach buraka.
Na śledzie układamy pikle z
czerwonej cebuli, które wcześniej odsączamy. Przepis na pikle z czerwonej cebuli znajdziesz tutaj.
Jabłko kroimy w plastry, a następnie w paski. Wykorzystujemy tylko ½ jabłka. Pokrojone jabłko
skrapiamy sokiem z cytryny (2 łyżeczki), aby nie ściemniało. Dokładamy jabłko do śledzi.
Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i na rozgrzane masło dodajemy dwie łyżeczki odsączonych małych kaparów. Kapary smażymy ok. 3 minut, aż zaczną robić się lekko brązowe. Podsmażone kapary dodajemy do śledzia. Duże kapary kroimy na pół, wzdłuż i układamy pomiędzy śledziami.
Całość posypujemy łyżką posiekanych orzechów włoskich.
W osobnym naczyniu – małym słoiczku przygotowujemy dressing. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. W słoiczku łączymy 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z pomarańczy, łyżeczkę miodu, łyżeczkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Dressing doprawiamy szczyptą mielonego kardamonu i świeżo mielonym czerwonym pieprzem. Dressingiem polewamy nasze śledzie, a na wierzch dania dodajemy skórkę z pomarańczy.