4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / kiełbasy myśliwskiej
1 sztuka / cebuli
½ cebuli szalotki
1 sztuka / czerwonej papryki
1 sztuka / papryczki chilli
300 g / małych pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka / oleju rzepakowego
Sól, pieprz
CIASTO KRUCHE
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
2 sztuki / żółtek
Sól
MASA
200 ml / śmietanki 30%
2 jajka
50 g / sera pecorino
½ łyżeczki / suszonego tymianku
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania połowy mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy sól, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na grubych oczkach tarki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zdejmujemy obciążenie. Jeżeli nie mamy czym obciążyć ciasta, wystarczy że nakujemy je na całej powierzchni widelcem. Dzięki temu ciasto nie urośnie i nie ściągnął się boki.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a szalotkę w półtalarki, natomiast kiełbasę myśliwską w talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną kiełbasę myśliwską. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić dorzucamy pokrojoną cebulę oraz szalotkę. Smażymy do momentu, gdy cebula się zeszkli. Obsmażoną kiełbasę z cebulą przekładamy do miski.
W czasie gdy kiełbasa i cebula się smażą przygotowujemy pozostałe składniki farszu. Pieczarki obieramy lub myjemy, paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę, a chilli kroimy w talarki.
Na patelni po smażeniu kiełbasy wrzucamy całe pieczarki oraz czosnek. Smażymy, aż pieczarki będą złote. Na koniec smażenia – na ostatnią minutę, wrzucamy pokrojoną czerwoną paprykę i chilli oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przesmażone
pieczarki i paprykę dodajemy do miski z usmażoną już kiełbasą. Łączymy ze sobą składniki farszu delikatnie mieszając.
Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód ciasta kruchego.
W misce rozbijamy dwa jajka i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy 200 ml śmietanki 30% i mieszamy. Dodajemy 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku i 50 g świeżo startego sera pecorino. Mieszamy. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut.