i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  24/02/2021

Tarta z kiełbasą myśliwską

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

2 sztuki / kiełbasy myśliwskiej
1 sztuka / cebuli
½ cebuli szalotki
1 sztuka / czerwonej papryki
1 sztuka / papryczki chilli
300 g / małych pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka / oleju rzepakowego
Sól, pieprz
CIASTO KRUCHE
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
2 sztuki / żółtek
Sól
MASA
200 ml / śmietanki 30%
2 jajka
50 g / sera pecorino
½ łyżeczki / suszonego tymianku
Gałka muszkatołowa
Biały pieprz
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania połowy mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy sól, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na grubych oczkach tarki. Jak najszybciej zagniatamy ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i zdejmujemy obciążenie. Jeżeli nie mamy czym obciążyć ciasta, wystarczy że nakujemy je na całej powierzchni widelcem. Dzięki temu ciasto nie urośnie i nie ściągnął się boki.

W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a szalotkę w półtalarki, natomiast kiełbasę myśliwską w talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną kiełbasę myśliwską. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić dorzucamy pokrojoną cebulę oraz szalotkę. Smażymy do momentu, gdy cebula się zeszkli. Obsmażoną kiełbasę z cebulą przekładamy do miski.

W czasie gdy kiełbasa i cebula się smażą przygotowujemy pozostałe składniki farszu. Pieczarki obieramy lub myjemy, paprykę czerwoną pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę, a chilli kroimy w talarki.

Na patelni po smażeniu kiełbasy wrzucamy całe pieczarki oraz czosnek. Smażymy, aż pieczarki będą złote. Na koniec smażenia – na ostatnią minutę, wrzucamy pokrojoną czerwoną paprykę i chilli oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przesmażone
pieczarki i paprykę dodajemy do miski z usmażoną już kiełbasą. Łączymy ze sobą składniki farszu delikatnie mieszając.

Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód ciasta kruchego.

W misce rozbijamy dwa jajka i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Dodajemy 200 ml śmietanki 30% i mieszamy. Dodajemy 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku i 50 g świeżo startego sera pecorino. Mieszamy. Całość doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • myśliwska kielbasa
  • papryka
  • pecorino
  • tarta

Nawigacja wpisu

Konfitura z czerwonej cebuli
Tarta z malinami i mascarpone na ciepło
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up