3 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
500 g / czerwonej cebuli
1 łyżka / klarowanego masła
2 łyżki / brązowego cukru
125 ml / czerwonego wina
60 ml / octu balsamicznego
Świeży tymianek
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni,
na której będziemy robić konfiturę rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy czerwoną cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli ok. 5 min.
Następnie dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, 125 ml czerwonego wina (polecam Carmenere), 60 ml octu balsamicznego i listki tymianku oberwane z trzech gałązek
Gdy wino się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie doprawiamy konfiturę solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut ale bez przykrycia.
Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Konfitura składana na gorącą sama powinna się domknąć w słoiczkach. Słoiczki przechowujemy w lodówce. Z 500 g czerwonej cebuli wychodzą 3 słoiczki 0,3 l
Konfitura z czerwonej cebuli jest doskonałym dodatkiem do mięs, np. steków wołowych.