4 Porcje | Czas przygotowania 90 min
SKŁADNIKI
Ciasto
220 g / mąki pszennej
110 g / masła
1 łyżka / stewii
2 sztuki / żółtek
Skórka z jednej cytryny
Krem
500 g / serka mascarpone
200 ml / śmietanki 30%
½ łyżeczki / soku z cytryny
10 g / cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka / cukru pudru
1 żółtko
500 g / malin
Kilka kostek gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Jeżeli do ciasta używamy mrożonych malin, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć – wyjmujemy je z zamrażalnika na ok. 3 godziny przed przygotowaniem ciasta.
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki pszennej na stolnicę. Do mąki dodajemy
stewię, żółtka i zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Jak
najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy ciasto osiągnie właściwą konsystencję przekładamy je w woreczek foliowy i na min. 30 min. przekładamy do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃. Formę na tartę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy do formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy 10 min. Ciasto obciążamy fasolą lub ryżem.
W czasie, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy krem. W misce robota ubijamy śmietankę 30% z
dodatkiem ½ łyżeczki soku z cytryny. Ważne, aby śmietanka przed ubijaniem była dobrze schłodzona. Do ubitej śmietany dodajemy 10 g cukru z prawdziwą wanilią i 1 łyżkę cukru pudru. A następnie dodajemy ser mascarpone partiami, po łyżce. Gdy ser połączy się ze śmietaną dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy krem.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy odsączone maliny, a następnie zalewamy kremem z mascarpone. Wyrównujemy wierzch ciasta. Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 30 minut.
Po upieczeniu odstawiamy tartę do wystudzenia. Gdy ciasto będzie już chłodne, na wierzch ścieramy kilka kostek gorzkiej czekolady.