2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / pora
½ sztuki / słodkiego jabłka
1 łyżka / soku z cytryny
2 łyżki / śmietany 18%
1 łyżka / majonezu
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pora dzielimy na dwie części: odcinamy jasną część od ciemno zielonej. Dokładnie myjemy, szczególnie zieloną część. Następnie jasną część kroimy na pół, wzdłuż, a następnie w plasterki i przekładamy do miski. Z zielonej części wybieramy 4 liście, które kroimy na pół, wzdłuż, a następnie w bardzo drobne paseczki i dodajemy do miski. Lubię używać ciemnej części pora, świetnie wygląda na talerzu. Jeżeli jednak za nią nie przepadasz, użyj tylko jasnej części. Pokrojonego pora solimy i odstawiamy na 20 minut, aby zmiękł.
Jabłko obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Starte jabłko skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny – nie ściemnieje.
Gdy por zmięknie dodajemy do niego starte jabłko, 2 łyżki śmietany oraz łyżkę majonezu. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy całość.