4 Porcje | Czas przygotowania 130 min
SKŁADNIKI
1 kg / żeberek wieprzowych
1 sztuka / papryczki chilli
2 ząbki / czosnku
Świeży imbir 3 cm
60 ml / sosu sojowego
1 łyżka / sosu worcestershire
2 łyżki / mirin
2 łyżeczki / miodu
Pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Żeberka myjemy, a następnie dzielimy na porcje – po dwie kostki w jednej. Podzielone żeberka przekładamy do naczynia, w którym będziemy je marynować.
Papryczkę chilli oraz obrany czosnek kroimy w plasterki. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. W osobnym naczyniu mieszamy składniki marynaty: 60 ml sosu sojowego, 1 łyżkę worcestershire, 2 łyżki mirin, 2 łyżeczki miodu oraz posiekany czosnek, papryczkę chilli i imbir. Dodajemy jeszcze odrobinę pieprzu. Tak przygotowaną marynatą zalewamy i nacieramy żeberka.
Żeberka marynujemy minimum 24 godziny w lodówce.
Zamarynowane żeberka wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C grzałka góra i dół. Przykrywamy żeberka i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny.
Po tym czasie odkrywamy żeberka i zmieniamy ustawienia piekarnika na 200°C termoobieg. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Żeberka są gotowe. Podajemy je z opiekanymi ziemniakami lub warzywnymi frytkami – przepis znajdziesz tutaj, oraz surówką, np. z pora (przepis znajdziesz w kategorii Dodatki).