2 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / ziemniaka
1 sztuka / batata
1 sztuka /marchewki
1 sztuka / pietruszki
1 sztuka / buraka
1 łyżka / suszonego tymianku
30 ml / oliwy z oliwek
Sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Wszystkie warzywa obieramy, a następnie myjemy. Umyte warzywa kroimy w nieduże słupki. Ważne, aby były podobnej wielkości. Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę z oliwek, suszony tymianek i sól. Dokładanie mieszamy.
Tak przygotowane warzywa rozkładamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Warzywa rozkładamy tak, aby miały tylko jedną warstwę – wtedy równo się upieką.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, dolna grzałka i termoobieg. Blaszkę z warzywami wsuwamy na najniższy poziom piekarnika. Pieczemy 30 min – co 5 minut otwieramy piekarnik, aby wypuścić parę wodą.
Tak przygotowane frytki są doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych.