i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  12/08/2019

Stek z sosem kurkowym

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI
2 sztuki / steka wołowego z polędwicy
200 g / świeżych kurek
1 sztuka / cebuli
1 ząbek / czosnku
1 pęczek / natki pietruszki
200 ml / śmietanki 30%
1 łyżka / masła klarowanego
Oliwa z oliwek
Olej słonecznikowy
50 ml / białego wytrawnego wina
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Steki wyjmujemy z lodówki, myjemy i osuszamy. Odkładamy je, tak aby zmieniła się ich temperatura. Nie smażymy nigdy steków wyjętych prosto z lodówki, mięso będzie zimne w środku. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 min. przed smażeniem.

Kurki dokładanie oczyszczamy. Większe kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy. Pęczek pietruszki myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Po ok. jednej minucie dodajemy ząbek zosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy 30 sekund.

Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy ok. 7-10 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, białe wino i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wolnym ogniu redukujemy sos ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Rozgrzewamy patelnię. Jeżeli używasz patelni grillowej, to nie używaj tłuszczu, a jeżeli zwykłej to z odrobiną oleju słonecznikowego. Można również steki natrzeć odrobiną oleju z obu stron i wtedy smażymy je na suchej patelni. Na mocno rozgrzaną patelnię układamy nasze steki. Smażymy max. 2 minuty z każdej strony, wtedy będą średnio krwiste. Czas smażenia zależy od grubości steka. Im cieńszy tym krócej. Ja smażę steki o grubości 2-3 cm. Po przewróceniu na druga stronę, usmażoną stronę steka solimy i pieprzymy. Po usmażeniu steki odkładamy na deskę oprawioną stroną do dołu. Doprawiamy drugą stronę. Stek przed podaniem powinien odpoczywać ok. 5 min.

Steki podajemy z sosem kurkowym i pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziemniaki znajdziesz tutaj.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • kurki
  • sos kurkowy
  • stek wołowy
  • ziemniaki

Nawigacja wpisu

Pieczone ziemniaki
Carpaccio wołowe
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up