2 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / steka wołowego z polędwicy
200 g / świeżych kurek
1 sztuka / cebuli
1 ząbek / czosnku
1 pęczek / natki pietruszki
200 ml / śmietanki 30%
1 łyżka / masła klarowanego
Oliwa z oliwek
Olej słonecznikowy
50 ml / białego wytrawnego wina
1 łyżka / soku z cytryny
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Steki wyjmujemy z lodówki, myjemy i osuszamy. Odkładamy je, tak aby zmieniła się ich temperatura. Nie smażymy nigdy steków wyjętych prosto z lodówki, mięso będzie zimne w środku. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 min. przed smażeniem.
Kurki dokładanie oczyszczamy. Większe kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku obieramy. Pęczek pietruszki myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i łyżkę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Po ok. jednej minucie dodajemy ząbek zosnku przeciśnięty przez praskę. Smażymy 30 sekund.
Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy ok. 7-10 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, białe wino i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wolnym ogniu redukujemy sos ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Rozgrzewamy patelnię. Jeżeli używasz patelni grillowej, to nie używaj tłuszczu, a jeżeli zwykłej to z odrobiną oleju słonecznikowego. Można również steki natrzeć odrobiną oleju z obu stron i wtedy smażymy je na suchej patelni. Na mocno rozgrzaną patelnię układamy nasze steki. Smażymy max. 2 minuty z każdej strony, wtedy będą średnio krwiste. Czas smażenia zależy od grubości steka. Im cieńszy tym krócej. Ja smażę steki o grubości 2-3 cm. Po przewróceniu na druga stronę, usmażoną stronę steka solimy i pieprzymy. Po usmażeniu steki odkładamy na deskę oprawioną stroną do dołu. Doprawiamy drugą stronę. Stek przed podaniem powinien odpoczywać ok. 5 min.
Steki podajemy z sosem kurkowym i pieczonymi ziemniakami. Przepis na ziemniaki znajdziesz tutaj.