2 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
4 sztuki / ziemniaka
4 łyżeczki / masła
1 ząbek / czosnku
Sól gruboziarnista
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ziemniaki dokładnie myjemy, najlepiej szczoteczką. Po umyciu ziemniaki przekładamy do garnka z wodą i 1 łyżeczką soli, gotujemy. Od zagotowania wody, ziemniaki gotujemy 10 min. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Po ugotowaniu ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia i każdego z nich nacinamy z góry, w paski. Na każdego ziemniaka układamy po kilka plasterków czosnku i łyżeczce masła. Posypujemy je solą gruboziarnistą oraz tymiankiem. Tak przygotowane ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 25 min.
Czas pieczenia ziemniaków zależy od ich wielkości. Należy sprawdzać, czy ziemniaki są miękkie.
Ziemniaki te są doskonałym dodatkiem do mięs, np. steka.