i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Przystawki  /  13/08/2019

Carpaccio wołowe

Rate this post
2 Porcje | Czas przygotowania 25 min

SKŁADNIKI
60 g / polędwicy wołowej
Garść rukoli
1 łyżka / parmezanu
1 łyżka / owoców granatu
6 sztuk / dużych kaparów
1 łyżka / oliwy z oliwek
1 łyżeczka / soku z cytryny
DRESSING
3 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżeczka / miodu
1 łyżeczka / musztardy sarepskiej
Sól, pieprz kolorowy

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Do wykonania carpaccio najlepiej kupić polędwicę wołową w kawałku i na dwie godziny przed krojeniem włożyć ją do zamrażalnika.
Będzie się wtedy lepiej kroiła. Jeżeli zmroziła się za mocno, przed krojeniem delikatnie ją
rozmrażamy, ale nie do końca. Do carpaccio polędwicę kroimy w bardzo cienkie plastry. Możemy też kupić gotowe, pokrojone plastry carpaccio.

Rukolę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski i skrapiamy ją jedną łyżką oliwy z oliwek oraz łyżeczką soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, tak aby każdy liść obtoczył się w przyprawach. Tak przygotowaną rukolę przekładamy na talerz, na którym będziemy serwować carpaccio. Zostawiamy kilka listów rukoli do dekoracji na później.

Na rukolę układamy plastry polędwicy, każdy osobno i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną wołowinę odstawiamy na 15 minut do lodówki.

W czasie, gdy wołowina się marynuje przygotowujemy pozostałe składniki. Granata obieramy i wyjmujemy pestki. Parmezan ścieramy na tarce. Pozostaje jeszcze dressing. W małym naczyniu łączmy 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu i musztardy sarepskiej.
Dokładanie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem.

Zamarynowaną wołowinę wyjmujemy z lodówki. Na plastry polędwicy układamy kapary, łyżkę owoców granatu oraz rukolę. Całość polewamy dressingiem, a następnie posypujemy świeżo startym parmezanem.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • Carpaccio wołowe
  • wołowina

Nawigacja wpisu

Stek z sosem kurkowym
Kiszone pomidory
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up