
3 Porcje | Czas przygotowania 40 min
SKŁADNIKI
250 ml / mirin
250 ml / sosu sojowego
2 sztuki / pomarańczy
5 łyżek / cukru brązowego
1 laska / cynamonu
5 goździków
1 łyżka / syropu klonowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pomarańcze dokładnie myjemy (możemy też sparzyć), a następnie za pomocą małej tarki ścieramy skórkę. Po starciu skórki wyciskamy sok z obu pomarańczy. W garnku zagotowujemy 250 ml mirin. Mirin to japońskie słodkie wino do gotowania, które dostaniesz w sklepie z orientalną żywnością lub w internecie. Do mirin dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy. Dodajemy laskę cynamonu, którą łamiemy na mniejsze części oraz goździki. Całość redukujemy ok. 20 min. Po tym czasie przecedzamy sos, aby pozbyć się przypraw i skórki. Przelewamy do garnka, dodajemy 250 ml sosu sojowego i dodajemy 5 łyżek cukru brązowego. Ja dodaję jeszcze łyżkę syropu klonowego – raczej w oryginalnym przepisie tego nie znajdziesz, ale moim zdaniem idealnie pasuje. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Całość gotujemy jeszcze 10 min.

Tak przygotowany sos przelewamy do wcześniej wyparzonego słoika i po przestudzeniu możemy przechowywać do kilku tygodni w lodówce. Sos idealnie się sprawdzi do dań z ryb (przepis na łososia w sosie kabayaki znajdziesz tutaj), sushi lub kaczki.