2 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
2 sztuki / steka z polędwicy wołowej
3 sztuki / dużych borowików
1 sztuka / szalotki
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
1 łyżka / masła klarowanego
200 ml / śmietanki 30%
50 ml / brandy
1 łyżka / oleju rzepakowego
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Steki wyjmujemy z lodówki, myjemy i osuszamy. Odkładamy je, tak aby zmieniła się ich temperatura. Nie smażymy nigdy steków wyjętych prosto z lodówki, mięso będzie zimne w środku. Steki wyjmujemy z lodówki na minimum 30 do 60 min. przed smażeniem.
Szalotkę i czosnek obieramy. Szalotkę kroimy w drobna kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Borowiki dokładnie oczyszczamy za pomocą szczoteczki. Myjemy pod bieżącą wodą, tak aby pozbyć się piasku. Następnie oczyszczone borowiki, kroimy w duże plastry.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na rozgrzanym maśle podsmażamy szalotkę i czosnek.
Gdy szalotka się zeszkli, dodajemy pokrojone w duże plastry prawdziwki i smażymy je 7 min, tak aby były złote.
Po tym czasie dodajemy śmietankę, gałązkę tymianku i 50 ml brandy. Doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na wolnym ogniu ok. 5 min.
Steki smażymy w zależności od tego, jaki chcemy osiągnąć stopień wysmażenia – 2 min z każdej strony będą medium rare. Steki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju rzepakowego.
Mięsa nie doprawiamy przed smażeniem. Gdy usmażymy mięso z jednej strony i je obrócimy, obsmażoną część doprawiamy solą i pieprzem.
Drugą stronę doprawiamy po zdjęciu z patelni. Po usmażeniu steki przekładamy na deskę na minimum 5 minut, aby odpoczęły. Dopiero po tym czasie je serwujemy.
Danie podaje z frytkami z batata z tymiankiem (przepis na frytku znajdziesz tutaj) i lekką sałatką z marynowanego kalafiora.