i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  10/11/2019

Wołowina w sosie z pieczonej papryki

5/5 - (1 vote)
4 Porcje | Czas przygotowania 100 min

SKŁADNIKI
800 g / łopatki wołowej
1 kg / czerwonej papryki
1 sztuka / bakłażana
1 sztuka / czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
1 puszka pomidorów
200 g / białego sera (bułgarski lub feta)
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki układamy na blaszce do pieczenia. Bakłażana myjemy i za pomocą palnika opalamy, a następnie dokładamy na blaszkę z paprykami.

Piekarnik rozgrzewamy do 200˚C z opcją grill. Papryki i bakłażana pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu papryki przekładamy do woreczka strunowego na 10 min. Dzięki temu skóra z nich łatwiej zejdzie.

Po upieczeniu papryki przekładamy do woreczka strunowego na 10 min. Dzięki temu skóra z nich łatwiej zejdzie.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czerwoną cebulę oraz papryczkę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy puszkę pomidorów. Do tego przepisu warto użyć pomidorów w całości. Pomidory przesmażamy ok. 15 minut, tak aby się rozpadły.

W czasie, gdy smażymy pomidory w żeliwnym garnku (w tym samym, w którym będziemy piec to danie) obsmażamy wołowinę. Kroimy ją w dużą kostkę, a następnie obsmażamy (partiami, aby się smażyła, a nie gotowała) w garnku. Wołowinę smażymy ok. 5 minut.

Upieczone i obrane papryki i bakłażan przekładamy do blendera razem z przesmażonymi pomidorami. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Pod koniec dodajemy biały ser. Jeszcze chwilę blendujemy, ale nie za długo, aby grudki sera były widoczne.

Piekarnik rozgrzewamy do 180˚C. Zblendowany sos przekładamy do garnka, w którym obsmażaliśmy wołowinę. Dodajemy do niego obsmażone mięso, mieszamy, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.

Danie pieczemy pod przykryciem ok. godziny.

Wołowinę podajemy z ryżem jaśminowym i lekką sałatką.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • bakłażan
  • grilowana papryka
  • wołowina

Nawigacja wpisu

Sałatka nicejska
Stek z sosem z borowików
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up