4 Porcje | Czas przygotowania 100 min
SKŁADNIKI
800 g / łopatki wołowej
1 kg / czerwonej papryki
1 sztuka / bakłażana
1 sztuka / czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
1 puszka pomidorów
200 g / białego sera (bułgarski lub feta)
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki układamy na blaszce do pieczenia. Bakłażana myjemy i za pomocą palnika opalamy, a następnie dokładamy na blaszkę z paprykami.
Piekarnik rozgrzewamy do 200˚C z opcją grill. Papryki i bakłażana pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu papryki przekładamy do woreczka strunowego na 10 min. Dzięki temu skóra z nich łatwiej zejdzie.
Po upieczeniu papryki przekładamy do woreczka strunowego na 10 min. Dzięki temu skóra z nich łatwiej zejdzie.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy czerwoną cebulę oraz papryczkę chilli. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy puszkę pomidorów. Do tego przepisu warto użyć pomidorów w całości. Pomidory przesmażamy ok. 15 minut, tak aby się rozpadły.
W czasie, gdy smażymy pomidory w żeliwnym garnku (w tym samym, w którym będziemy piec to danie) obsmażamy wołowinę. Kroimy ją w dużą kostkę, a następnie obsmażamy (partiami, aby się smażyła, a nie gotowała) w garnku. Wołowinę smażymy ok. 5 minut.
Upieczone i obrane papryki i bakłażan przekładamy do blendera razem z przesmażonymi pomidorami. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Pod koniec dodajemy biały ser. Jeszcze chwilę blendujemy, ale nie za długo, aby grudki sera były widoczne.
Piekarnik rozgrzewamy do 180˚C. Zblendowany sos przekładamy do garnka, w którym obsmażaliśmy wołowinę. Dodajemy do niego obsmażone mięso, mieszamy, a następnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Danie pieczemy pod przykryciem ok. godziny.
Wołowinę podajemy z ryżem jaśminowym i lekką sałatką.