2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
100 ml / śmietanki 30%
120 g / sera camembert
4 sztuki / suszonych pomidorów
½ pęczka / koperku
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżka / masła klarowanego
Sól
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy w prasce. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
W rondlu rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Na gorące masło wrzucamy szalotkę, suszone
pomidory i czosnek. Smażymy 2 min.
Następnie wlewamy śmietankę i ją podgrzewamy. Do cieplej śmietanki wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert.
Ciągle mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Gdy ser się rozpuści sos doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy z ognia.
Sos camembert jest doskonałym dodatkiem zarówno do warzyw jak i mięs, np. steka lub piersi z kurczaka.