4 Porcje | Czas przygotowania 30 min
SKŁADNIKI
1 główka / młodej kapusty
2 sztuki / młodej marchewki
1 sztuka / cebuli
1 sztuka / pomidora malinowego
250 ml / passaty pomidorowej
1 l / bulionu drobiowego
1 pęczek / kopru
2 liście / laurowe
4 ziarna / ziela angielskiego
½ sztuki / cytryny
½ łyżki / masła klarowanego
½ łyżeczki / cukru
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, myjemy a następnie szatkujemy. Z cytryny wyciskamy sok. Koper myjemy i drobno siekamy. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy startą marchewkę i chwilę smażymy, ok. 2 min. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość zalewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę gotujemy 10 min. od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dorzucamy pokrojonego pomidora i passatę pomidorową. Dodajemy cukier, sól oraz pieprz. Gotujemy kolejne 10 min. Tuż przed końcem dorzucamy posiekany koperek.
Tak przygotowana młoda kapusta doskonale smakuje z ugotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem.