4 Porcje | Czas przygotowania 120 min
SKŁADNIKI
1 sztuka / polędwiczki wieprzowej
MARYNATA
1 sztuka / cebuli
2 ząbki / czosnku
4 liście / laurowe
8 ziaren / ziela angielskiego
1 łyżka / pieprzu czarnego w
ziarnach
3 łyżeczki / soli
1 łyżka / tymianku
½ łyżeczki / imbiru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondlu łączymy składniki marynaty: cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, tymianek i imbir. W litrze wody rozpuszczamy 3 łyżeczki soli i zalewamy nasze składniki marynaty. Zagotowujemy marynatę. Po zagotowaniu studzimy.
Gdy marynata jest zimna, wkładamy do niej naszą polędwiczkę i odstawiamy na jeden, dwa dni do lodówki.
Zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawy z marynaty również przekładamy, część na dno, a część na polędwiczkę. Dodajemy odrobinę oleju. Polędwiczkę przyprawiamy z wierzchu solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy 1,5h w piekarniku rozgrzanym do 180℃.
Pieczona polędwica doskonale się sprawdzi jako domowa wędlina.