2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
1 pęczek / szparagów
7 plasterków / szynki parmeńskiej crudo
1 sztuka / szalotki
1 ząbek / czosnku
100 ml / śmietanki 30%
120 g / sera camembert
4 sztuki / suszonych pomidorów
½ pęczka / koperku
1 łyżka / soku z cytryny
1 łyżka / masła klarowanego
1 łyżka / oliwy z oliwek
Sól
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Szparagi myjemy i przełamujemy, pozbywając się twardej części łodyg. W garnku gotujemy wodę z jedną łyżeczką soli. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy szparagi i gotujemy je 3 min. Po tym czasie odlewamy wodę, a szparagi przekładamy do miski z lodem lub zimną wodą.
W czasie, gdy gotują się szparagi przygotowujemy sos. Szalotkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy w prasce. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
W rondlu rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Na gorące masło wrzucamy szalotkę, suszone pomidory i czosnek. Smażymy 2 min.
Następnie wlewamy śmietankę i ją podgrzewamy. Do cieplej śmietanki wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert. Ciągle mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Gdy ser się rozpuści sos doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy z ognia.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. W plasterek szynki zawijamy po 3-4 szparagi i układamy na blaszce. Tak przygotowane szparagi skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 ℃, grill na 5 min
Upieczone szparagi przekładamy na półmisek, dodajemy sos i serwujemy