i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  15/04/2021

Schab w sosie porowym

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 120 min

SKŁADNIKI

600 g schabu wieprzowego
2 pory
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżka masła klarowanego
400 ml / bulionu warzywnego
200 ml / śmietanki 30%
200 ml / śmietany 18%
100 ml / białego wytrawnego wina
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki / musztardy angielskiej
½ łyżeczki / białego pieprzu
2 łyżki / sosu Worcestershire
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Schab kroimy na 1,5 cm plastry. Każdy z plastrów solimy i pieprzymy, układamy w misce i całość zalewamy 2 łyżkami sosu Worcestershire. Odstawiamy do zamarynowania na 1-2 godziny.

Pory dokładnie myjemy, odcinamy ciemnozielone liście, a jasną część kroimy na półtalarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę obieramy i albo ścieramy na tarce na grubych oczkach albo roimy na bardzo cienkie paseczki (takiej samej wielkości jak pory).

W szerokim garnku, w którym będziemy przygotowywać danie rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło rzucamy pokrojone pory. Smażymy, aż pory się zeszklą, ok. 5 minut. Następnie dodajemy papryczkę chilli, marchewkę i czosnek. Całość przesmażamy ok. 2
minut. Po tym czasie dodajemy bulion.

Gdy bulion się zagotuje dodajemy białe wino, 200 ml śmietanki 30% i 200 ml śmietany 18%. Doprawiamy 2 łyżeczkami musztardy angielskiej (lub innej ostrej), solą, ½ łyżeczki białego pieprzu oraz dokładamy 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie.
Sos gotujemy ok. 5 minut. Następnie dokładamy do niego wcześniej zamarynowane kawałki
schabu. Przykrywamy i dusimy 90 minut, od czasu do czasu mieszając.

Schab podajemy z gotowanymi ziemniakami lub dowolną kaszą.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • kuchnia polska
  • schab
  • sos porowy

Nawigacja wpisu

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowy
Sałatka z kalafiora Romanesco
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up