i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  15/03/2021

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowy

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 60 min

SKŁADNIKI

2 polędwiczki wieprzowe
1 sztuka / białej cebuli
2 ząbki czosnku
2 gałązki / świeżego tymianku
200 ml / bulionu warzywnego
200 ml / śmietanki 30%
50 ml / koniaku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżeczki / musztardy francuskiej
3 łyżeczki / ostrej musztardy
2 łyżeczki / masła klarowanego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Polędwiczkę myjemy i jeżeli trzeba to oczyszczamy z błonek. Umytą polędwiczkę oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy do miski i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki na czas marynowania.

W czasie, gdy polędwiczka się marynuje przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z gałązek tymianku
odrywamy tylko listki. Najwygodniej do tego użyć sitka. Przez sitko przeciągamy gałązkę, a w sitku zostaną same listki.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Na gorące masło kładziemy
zamarynowane polędwiczki. Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony, aż będzie lekko złota – 3-4 minuty z każdej strony i po 2 minuty na bokach.

Na drugiej patelni również rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i smażymy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy polędwiczki są już obsmażone z każdej strony, podlewamy je koniakiem i chwilę smażymy, aby alkohol odparował. Następnie zdejmujemy obsmażone polędwiczki, a na patelnię dodajemy 200 bulionu warzywnego, 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj.

Gdy bulion się zagotuje dodajemy wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem, świeży tymianek, 3 łyżeczki musztardy francuskiej i 3 łyżeczki ostrej musztardy.

Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 200 ml śmietanki 30%. Jeszcze raz mieszamy i wkładamy obsmażone polędwiczki. Całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 20 minut – w połowie czasu przekręcamy polędwiczki.

Uduszoną polędwiczkę wyjmujemy z sosu i kroimy w 2 cm plastry. Mięso podajemy z sosem
musztardowym i ulubionymi dodatkami.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • polędwica wieprzowa
  • sos musztardowy

Nawigacja wpisu

Mule marinara
Schab w sosie porowym
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up