4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
2 polędwiczki wieprzowe
1 sztuka / białej cebuli
2 ząbki czosnku
2 gałązki / świeżego tymianku
200 ml / bulionu warzywnego
200 ml / śmietanki 30%
50 ml / koniaku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 łyżeczki / musztardy francuskiej
3 łyżeczki / ostrej musztardy
2 łyżeczki / masła klarowanego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Polędwiczkę myjemy i jeżeli trzeba to oczyszczamy z błonek. Umytą polędwiczkę oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy do miski i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki na czas marynowania.
W czasie, gdy polędwiczka się marynuje przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z gałązek tymianku
odrywamy tylko listki. Najwygodniej do tego użyć sitka. Przez sitko przeciągamy gałązkę, a w sitku zostaną same listki.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Na gorące masło kładziemy
zamarynowane polędwiczki. Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony, aż będzie lekko złota – 3-4 minuty z każdej strony i po 2 minuty na bokach.
Na drugiej patelni również rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i smażymy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gdy polędwiczki są już obsmażone z każdej strony, podlewamy je koniakiem i chwilę smażymy, aby alkohol odparował. Następnie zdejmujemy obsmażone polędwiczki, a na patelnię dodajemy 200 bulionu warzywnego, 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj.
Gdy bulion się zagotuje dodajemy wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem, świeży tymianek, 3 łyżeczki musztardy francuskiej i 3 łyżeczki ostrej musztardy.
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 200 ml śmietanki 30%. Jeszcze raz mieszamy i wkładamy obsmażone polędwiczki. Całość dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 20 minut – w połowie czasu przekręcamy polędwiczki.
Uduszoną polędwiczkę wyjmujemy z sosu i kroimy w 2 cm plastry. Mięso podajemy z sosem
musztardowym i ulubionymi dodatkami.