2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 sztuka / papryczki piri-piri
50 g masła
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka / oliwy z oliwek
200 ml / białego wina
Sok z ½ cytryn
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Mule dokładnie myjemy i płuczemy w zimnej wodzie. Odrzucamy martwe – te które są otwarte.
Wyczyszczone trzymamy w zimnej wodzie w sicie,
aby wymieniły wodę, wypuszczając słoną morską.
Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Papryczkę
chilli myjemy i kroimy w talarki razem z nasionami.
Czosnek obieramy.
Idealny garnek do robienia muli powinien mieć
szerokie dno i szklaną pokrywkę. Rozgrzewamy w
nim oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy szalotkę i
papryczkę piri-piri. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek i po ok. 30 sekundach dodajemy białe wytrawne, lekkie wino. Gdy alkohol odparuje, dodajemy sok z połowy cytryny. Potem wrzucamy zimne masło i mieszamy je, emulgując sos.
Na tak przygotowany sos wrzucamy wyczyszczone mule. Garnek przykrywamy szklaną pokrywką i gotujemy mule pod przykryciem aż wszystkie się otworzą, ok. 5 min.
Zerkając na ten proces i potrząsając zamkniętym garnkiem, w celu ochlapania otwartych muli gorącym sosem.
W tym czasie siekamy pęczek pietruszki. Pietruszkę wrzucamy na ugotowane na parze mule, mieszamy potrząsając garnkiem.
Mule wykładamy do misek i zalewamy pozostałym w garnku sosem. Podajemy z pszennym pieczywem.