i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  01/03/2021

Gulasz wołowy

Rate this post

8 Porcje | Czas przygotowania 240 min

SKŁADNIKI

1 kg / mięsa wołowego na gulasz, np.
karkówki, udźca lub łopatki
3 sztuki / cebuli
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 papryczka chilli
1 sztuka / marchewki
500 g / pieczarek
1,5 szklanki / czerwonego
wytrawnego wina
1 puszka pomidorów pelati
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki / wędzonej papryki
2 łyżki / słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka / ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka / czarnego pieprzu w
ziarnach
½ łyżeczki / mielonego kminku
½ łyżeczki / majeranku
½ łyżeczki cukru
Sól
Smalec
Mąka pszenna
Marynata:
3 łyżeczki / musztardy rosyjskiej
1 łyżka / sosu sojowego

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Mięso wołowe kupujemy w kawałku i sami kroimy w grubą kostkę. Najsmaczniejsze na gulasz będzie mięso z karkówki, udźca lub łopatki. W misce mieszamy składniki marynaty do mięsa: 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej i łyżkę sosu sojowego. Pokrojone mięso wrzucamy do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do zamarynowania na ok. 30 minut.

W czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Pieczarki obieramy lub myjemy, większe kroimy na pół lub na ćwiartki. Paprykę czerwoną i żółtą pozbawiamy gniazd nasiennych i kromy w duże kawałki. Papryczkę chilli kroimy w talarki.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i smażymy zamarynowane mięso. Każdy kawałek przed wrzuceniem na patelnie oprószamy w mące pszennej. Smażymy małymi partiami, tak aby mięso szybko się „zamknęło” i obsmażyło na złoty kolor, a nie gotowało na patelni.

Obsmażone mięso przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Po usmażeniu mięsa na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli, po czym dodajemy do mięsa. Następnie na tej samej
patelni rozpuszczamy łyżeczkę smalcu i wrzucamy przyprawy: dwie łyżki wędzonej papryki, dwie łyżki słodkiej papryki mielonej, łyżeczkę ostrej papryki mielonej, pół łyżeczki mielonego kminku i pół łyżeczki majeranku. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodaję je do mięsa.

Na patelnię po smażeniu przypraw wlewam 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina i zagotowuję jednocześnie odzyskując smak ze smażenia mięsa z patelni. Gdy wino się zagotuje dodaję je do mięsa. Do garnka z mięsem dorzucam pokrojoną w talarki marchewkę, papryczkę chilli, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach. Dolewam do mięsa wodę, tak aby wszystko było w płynie. Przykrywam garnek i gotuję na wolnym ogniu 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie dorzucam wcześniej przygotowane pieczarki, paprykę żółtą oraz czerwoną, a także rozdrobnione pomidory pelati doprawione ½ łyżeczki cukru oraz solą. I bez przykrycia gotuję gulasz jeszcze 20-30 minut.

Gulasz jest najsmaczniejszy następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • gulasz
  • papryka
  • wołowina

Nawigacja wpisu

Dorada z patelni
Mule marinara
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up