2 Porcje | Czas przygotowania 20 min
SKŁADNIKI
2 sztuki świeżej Dorady
½ cytryny
2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
Sól gruboziarnista
Pieprz cytrynowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Świeży rozmaryn myjemy, dzielimy na 2 porcje oraz podskubujemy parę igieł do aromatyzowania masła. Do środka ryby wsypujemy szczyptę gruboziarnistej soli oraz pieprz cytrynowy. Następnie do każdej z nich
wkładamy po 2 -3 plasterki cytryny, łodygę rozmarynu, pół ząbku czosnku w plastrach.
Na patelni teflonowej rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy parę wyskubanych wcześniej igieł rozmarynu. Patelnię rozgrzewamy do temperatury grillowej. (80% mocy palnika). Idealna do tego smażenia będzie teflonowa grillowa patelnia.
Po rozgrzaniu patelni układamy na niej 2 ryby i smażymy po 7 minut z każdej strony. Smażymy pod włączonym wyciągiem, ponieważ wydostawać się będą duże ilości pary i dymu.
Tak usmażoną rybę podajemy z pieczywem oraz dodatkami ze świeżych sałat