i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • EnglishEnglish
Dania, Wegetariańskie  /  16/04/2021

Sałatka z kalafiora Romanesco

Rate this post

2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

1 kalafior romanesco
15 pomidorków koktajlowych
2 jajka na twardo
1 sztuka / czerwonej cebuli
4 rzodkiewki
½ pęczka szczypiorku
1 łyżka / prażonych płatków
migdałów
Dressing:
3 łyżki majonezu
50 ml / białego wytrawnego wina
Sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka płatków chilli
Szczypta pieprzu cayenne
Sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Kalafiora myjemy i odcinamy różyczki.
Przekładamy do garnka z osoloną wodą i wstawiamy do zagotowania. Gdy woda się zagotuje, kalafiora gotujemy 7 minut. Po tym czasie przekładamy kalafiora do zimnej wody,
np. z lodem. Dzięki temu kalafior będzie chrupki i nie straci koloru.

W czasie, gdy kalafior się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Dwa jajka gotujemy na twardo i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w ósemki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Na suchej patelni prażymy łyżkę
płatków migdałowych.

W małej misce przygotowujemy dressing. Za pomocą rózgi łączymy ze sobą 3 łyżki majonezu, 50 ml białego wytrawnego wina oraz sok z jednej pomarańczy. Po wymieszaniu doprawiamy solą, pieprzem cayenne oraz jedną łyżeczką płatków chilli. Ponownie mieszamy.
Tak przygotowany dresing przelewamy w mniejsze naczynia, w których będziemy go serwować.

W miskach, w których będziemy podawać sałatkę układamy ugotowanego kalafiora, pokrojone
pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki oraz rzodkiewkę.
Całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i posiekanym szczypiorkiem.

Sałatkę i dressing podajemy osobno, mieszamy je dopiero przed jedzeniem

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)

Tags

  • kalafior romanesco
  • sałatka

Nawigacja wpisu

Schab w sosie porowym
Faszerowane warzywa
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up