i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Wegetariańskie  /  17/05/2021

Risotto warzywne

Rate this post

4 Porcje | Czas przygotowania 45 min

SKŁADNIKI

400 g / ryżu arborio
1 l / bulionu warzywnego
150 ml / białego wytrawnego wina
250 g / zielonych szparagów
3 sztuki / kolorowej marchewki
1 sztuka / pora
1 sztuka / żółtej cukinii
2 łyżki / oliwy z oliwek
1 łyżka / zimnego masła
Masło klarowane
100 g / tartego parmezanu
Kiełki rzodkiewki
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Bulion do risotto proponuję przygotować
wcześniej. Ja swoje buliony mrożę i używam, gdy są potrzebne. Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde
końcówki, ale nie wyrzucamy ich. Pozostałą część szparaga kroimy na 3 cm kawałki. Oddzielamy główki szparagów od łodyg – mają różny czas przygotowywania. Twarde części szparagów wrzucamy do bulionu i podgrzewamy – szparagi oddadzą trochę aromatu do bulionu.
Bulion trzymamy na małym ogniu, ponieważ do risotto dodajemy gorący bulion.

W garnku, w którym będziemy przygotowywać risotto rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła. Na rozgrzane masło wrzucamy tylko pokrojone łodygi szparagów, bez końcówek z główkami. Smażymy 2 minuty, aż szparagi lekko się zeszklą. Wyjmujemy je z garnka, przekładamy do miski i na to samo rozgrzane masło wrzucamy główki szparagów. Smażymy je tylko 1 minutę i również po tym czasie zdejmujemy do osobnej miseczki.

Do rondla dokładamy odrobinę masła klarowanego i na rozgrzane wrzucamy pokrojone marchewki. Gdy marchewki zrumienią się na brzegach, dodajemy pokrojonego pora.

Delikatnie solimy warzywa. Gdy por się zeszkli, dodajemy pokrojoną cukinię.
Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie przekładamy podsmażone warzywa do miski.

W tym samym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i na rozgrzaną oliwę wrzucamy ryż arborio. Ryż arborio jest specjalnym ryżem do risotto. Smażymy go 2 minuty, tak aby cały ryż był w oliwie. Po tym czasie dolewamy 150 ml białego wina. Gdy tylko wino odparuje (2 minuty) wlewamy 2 chochle gorącego bulionu (bez twardych końcówek szparagów) i mieszamy ryż.

Następnie dodajemy wcześniej przesmażone marchewki, pora oraz cukinie. Jeżeli użyjesz filetowej marchewki, Twoje risotto będzie różowe tak jak moje. Gdy poprzednie chochle bulionu zostaną wchłonięte przez ryż dodajemy kolejną. Bulion dolewamy aż ryż się ugotuje, ok. 17 minut i na tą ilość ryżu potrzebny będzie litr bulionu. Za każdym razem, kolejną porcję bulionu dolewamy, gdy poprzednią porcję ryż „wypije”.

Po dolaniu ostatniej chochli bulionu wrzucamy do risotto wcześniej podsmażone łodygi i główki
szparagów. Całość mieszamy i po ok. minucie dodajemy 80 g startego parmezanu – pozostały
parmezan posłuży do posypania risotto na talerzu. Teraz doprawiamy risotto solą i pieprzem.

Delikatnie mieszamy i przez minutę trzymamy jeszcze na ogniu. Po tym czasie zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła. Mieszamy, tak aby masło się rozpuściło a risotto zrobiło się kremowe i aksamitne.

Tak przygotowane risotto przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem oraz kiełkami
rzodkiewki. Risotto podajemy od razu po przygotowaniu, ciepłe. Risotto nie nadaje się do
odgrzewania, najsmaczniejsze jest świeże, od razu po przygotowaniu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • cukinia
  • marchewka
  • por
  • risotto

Nawigacja wpisu

Cielęcina w szparagach
Pieczona makrela z warzywami
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up