2 Porcje | Czas przygotowania 45 min
SKŁADNIKI
2 świeże makrele
½ sztuki / cukinii
1 sztuka / czerwonej słodkiej papryki
1 sztuka / czerwonej cebuli
3 sztuki / ziemniaków
1,5 łyżki / suszonego rozmarynu
4 sztuki / suszonych pomidorów
1 łyżeczka / soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki / oliwy z suszonych
pomidorów
Sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Makrelę myjemy i osuszamy. Odcinamy głowy, a następnie z jednej strony robimy trzy nacięcia. Rybę solimy w środku.
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a
następnie dodajemy do pokrojonych suszonych pomidorów. Do pomidorów i czosnku dodajemy
jeszcze łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę oliwy z suszonych pomidorów oraz ½ łyżki suszonego
rozmarynu. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę w środku oraz wkładamy w nacięcia na skórze. Odkładamy, aby się marynowała. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cukinie myjemy i kroimy w półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w krążki, ale bez gniazda nasiennego. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w nieduże plastry. Pokrojone warzywa wkładamy do brytfanki, w której będziemy piec danie. Doprawiamy je solą, łyżką suszonego rozmarynu oraz 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów. Dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Jeżeli danie przygotowujemy bez ziemniaków, nie podpiekamy wcześniej warzyw tylko wstawiamy je razem z makrelą do piekarnika.
Po 10 minutach w piekarniku wyjmujemy warzywa, mieszamy je i układamy na nich zamarynowane makrele. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180°C i wstawiamy warzywa z
makrelami na 20 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe.