2 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
6 sztuk / marchewek
4 sztuki / pietruszki z natką
2 sztuki / selera z liśćmi
2 sztuki / pora
1 liść / lubczyku
4 liście / laurowe
6 ziaren / ziela angielskiego
1 łyżka / soli
Pieprz
3 l / wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Warzywa myjemy i obieramy. Marchewki, pietruszki i pora wrzucamy w całości. Selera kroimy na pół. Dodajemy cztery gałązki z naci selera oraz nać z jednej pietruszki.
Warzywa zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie i sól. Gotujemy 20 minut od kiedy woda zacznie wrzeć.
Po tym czasie wyjmujemy pora, selera oraz nać selera i pietruszki. Bulion gotujemy kolejne 20 minut, aż marchewka będzie bardzo miękka i odda swoją słodycz do bulionu.
Doprawiamy bulion pieprzem i jeżeli potrzeba to solą.
Po tym czasie wyjmujemy marchewki i pietruszki. Bulion jest gotowy. Po wystudzeniu, połowę bulionu proponuję zamrozić do wykorzystania w innym czasie.