2 Porcje | Czas przygotowania 15 min
SKŁADNIKI
1 kg / świeżych muli
1 sztuka / szalotki
2 ząbki / czosnku
1 sztuka / papryczki chilli
4 gałązki / rozmarynu
1 łyżka / oliwy z oliwek
200 ml / białego wina
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz kolorowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Żywe mule dokładnie myjemy. Odrzucamy martwe – te które są otwarte lub połamane.
Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w talarki razem z nasionami. Czosnek obieramy.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy szalotkę, papryczkę chilli i całe gałązki rozmarynu. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy wyciśnięty czosnek i po ok. 30 sekundach dodajemy białe wytrawne, lekkie wino oraz sok z cytryny. Gdy alkohol odparuje, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
Gdy sos zacznie gęstnieć wrzucamy wcześniej wyczyszczone mule. Garnek przykrywamy i gotujemy mule pod przykryciem aż wszystkie się otworzą, ok. 5 min. Od czasu do czasu potrząsając przykrytym garnkiem.