4 Porcje | Czas przygotowania 60 min
SKŁADNIKI
2 szklanki / mąki pszennej
1 sztuka / jajka
¾ szklanki / ciepłej wody
4 łyżki / śmietany
szczypta soli
FARSZ
1 l / jagód
3 łyżki / cukru brązowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Robimy kopczyk, a w jego środek wbijamy jajko. Dodajemy śmietanę i szczyptę soli. Składniki mieszamy stopniowo dodając ciepłą wodę. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie aksamitne. Po wyrobieniu przykrywamy je odwróconą miską na 30 min.
W czasie, gdy ciasto odpoczywa, myjemy i przebieramy jagody. Po umyciu przekładamy je do miski i dodajemy cukier. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcie i rozwałkowujemy na stolnicy. Wycinamy okręgi ringiem. Wycięte kółka układamy na dłoni i małą łyżeczką nakładamy farsz na środku.
Sklejamy pierogi. Sklejając pierogi staramy się wyciskać zbędne powietrze, dzięki temu nie będą pękały podczas gotowania.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli.
Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę. Gotujemy 3 min. od chwili wypłynięcia ich na wierzch.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Nie układamy ich na sobie, aby się nie posklejały.
Pierogi podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego i świeżym jagodami.