i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Sałatki  /  18/06/2019

Sałatka ze szparagami i jajkiem w koszulce

5/5 - (1 vote)
2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI
10 liści / botwinki
60 g / rukoli
1 pęczek / szparagów
½ pęczka / rzodkiewki
1 sztuka / dymki
1 łyżka / obranych nasion słonecznika
2 jajka
1 l / wody
1 łyżka / octu
Sól, pieprz
DRESSING
3 łyżki / oliwy z oliwek
2 łyżeczki / musztardy francuskiej
1 łyżeczka / musztardy figowej
½ łyżeczki / miodu
Sok z cytryny
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Liście botwinki oraz rukoli myjemy i osuszamy.
Przekładamy do miski. Rzodkiewkę myjemy i
kroimy w półtalarki, dodajemy do rukoli i botwinki. Dymkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki białą część, a następnie przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie solimy i pieprzymy.

Szparagi myjemy i przełamujemy, pozbywając się twardej części łodyg. W garnku gotujemy wodę z jedną łyżeczką soli i szparagami. Gdy woda się zagotuje, całość gotujemy 5 min. Po tym czasie odlewamy wodę, a szparagi przekładamy do miski z lodem lub zimną wodą.

Do miseczki delikatnie wbijamy pojedyncze jajko, tak aby żółtko było całe. W 2l garnku zagotowujemy 1l wody z 1 łyżką octu. Gdy woda się zagotuje, mieszamy ją łyżką, tak aby powstał wir. W ten wir wlewamy jajko z miseczki i gotujemy 2 min. Po tym czasie wyjmujemy ścięte jajko łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby je odsączyć. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne jajko.

W czasie, gdy szparagi się gotują rozgrzewamy suchą patelnię, na której prażymy ziarna słonecznika.
W międzyczasie przygotowujemy dressing. W małym naczyniu łączymy oliwę, musztardę francuską, musztardę figową, miód i sok z ¼ cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy.
Połowę dressingu dodajemy do wcześniej wymieszanej rukoli i botwinki z dodatkami. Mieszamy.
Na talerzu układamy rukolę i botwinkę z dressingiem. Na to układamy ugotowane i wystudzone szparagi. Następnie na szparagi wykładamy jajko w koszulce, a całość dekorujemy pozostałym dressingiem. Na całość dodajemy wcześniej uprażone nasiona słonecznika.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • botwinka
  • poached egg
  • rzodkiewka
  • szparagi

Nawigacja wpisu

Mule z rozmarynem
Grillowane frytki z batata
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up