i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Owoce morza  /  08/06/2021

Mule w szparagach

Rate this post

2 Porcje | Czas przygotowania 30 min

SKŁADNIKI

½ kg / świeżych muli
200 g / makaronu spaghetti
500 g / świeżych szparagów
1 sztuka / szalotki
2 ząbki czosnku
100 ml / białego wytrawnego wina
1 łyżeczka / soku z cytryny
25 g / zimnego masła
1 łyżeczka / masła klarowanego
Pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Świeże mule dokładnie myjemy. Odrzucamy martwe – te które są otwarte lub połamane. Małże oczyszczamy za pomocą szczoteczki, ale delikatnie tak, aby nie połamać muszli

Szalotkę obieramy i kroimy w półtalarki. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Szparagi myjemy, odłamuje twarde końcówki a pozostałą część szparagów kroimy w talarki, pozostawiając główki w całości.

W szerokim garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną szalotkę, a po chwili czosnek. Gdy tylko czosnek zacznie pachnieć dorzucamy pokrojone szparagi, ale bez główek. Całość smażymy ok. 2 minut. Po tym czasie dodajemy białe wytrawne wino. Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodajemy jeszcze łyżeczkę soku z cytryny i pieprz. Następnie dokładamy zimne masło, dzięki temu sos będzie kremowy, aksamitny.

Gdy masło się rozpuści w sosie dokładamy wcześniej umyte mule oraz główki szparagów.

Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na dość dużym ogniu max. 5 minut – tak aby wszystkie mule się otworzyły. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem, aby zamieszać mule.

Gdy wszystkie mule się otworzą, zdejmujemy garnek z ognia i dokładamy wcześniej ugotowany makaron spaghetti. Teraz już tylko pozostaje wyłożyć danie na talerze.

Danie podajemy od razu po przygotowaniu.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • makaron z owocami morza
  • mule
  • szparagi

Nawigacja wpisu

Pesto marchewkowe
Rostbef wolno pieczony
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up