i Love Cooking
i Love Cooking
  • O mnie
  • Przepisy
  • Kontakt
  • English
Dania, Mięso  /  09/06/2021

Rostbef wolno pieczony

Rate this post

6 Porcje | Czas przygotowania 90 min

SKŁADNIKI

1 kg / rostbefu wołowego
2 ząbki czosnku
1 kieliszek czerwonego wytrawnego
wina
1 łyżka / suszonego rozmarynu
1 łyżeczka / czarnego pieprzu w
ziarnach
½ łyżeczki / soli morskiej
SOS:
1 kieliszek / czerwonego wina
1 sztuka / szalotki
½ łyżeczki / suszonego rozmarynu
25 g / zimnego masła
Sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Mięso przed pieczeniem należy przygotować kilka godzin wcześniej, najlepiej gdy będzie się marynowało całą noc.
Mięso myjemy, a następnie oczyszczamy z błonek. W moździerzu ucieramy przyprawy: czarny pieprz w ziarnach i sól morską. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki.

Najwygodniej marynować w woreczku strunowym przy 1 kg mięsa wystarczy woreczek 2,5l. Do woreczka wlewamy czerwone wytrawne wino, dodajemy pokrojony czosnek, łyżkę suszonego rozmarynu oraz utarty pieprz z solą. Dokładnie mieszamy, a następnie dokładamy do tego rostbef.
Zamykamy woreczek tak, aby pozbyć się powietrza i wmasowujemy marynatę w mięso. Tak zamarynowane mięso odkładamy na noc do lodówki.

Rostbef należy wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki, aby zmienił temperaturę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i obsmażamy z każdej strony – ok. 1,5 minuty na stronę.

Obsmażone mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i układamy w brytfance. Piekarnik rozgrzewamy do 90°C, góra dół bez termoobiegu. Jeżeli używamy termosondy, to ustawiamy czas pieczenia do osiągnięcia 57°C w środku mięsa. Termosondę wbijamy w najgrubszą część mięsa, do połowy jego wysokość i przekładamy przez zakończenie rękawa do pieczenia, tak aby nie robić w nim dziury. Jeżeli nie mamy termosondy, mięso pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 90°C.

Po upieczeniu odkładamy mięso na 5-10 minut, aby odpoczęło.
W czasie gdy mięso odpoczywa, przygotowujemy sos z czerwonego wina. Sos najlepiej przygotować na patelni, na której obsmażaliśmy mięso – zostały na niej smaki z mięsa. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła klarowanego i na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekaną szalotkę.

Gdy szalotka się zeszkli wlewamy kieliszek czerwonego wina oraz dodajemy ½ łyżeczki suszonego rozmarynu. Redukujemy wino, tak aby pozostała ¼ tego, co wlaliśmy.

Następnie dokładamy 25 g zimnego masła i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy masło się rozpuści, a sos zrobi aksamitny jest gotowy do podania.

Upieczone mięso kroimy ostrym nożem w plastry. Podajemy z sosem z czerwonego wina, ziemniakami oraz świeżą sałatką lub szparagami ugrillowanymi na maśle.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest

Tags

  • niska temperatua
  • rostbef
  • wolno pieczone
  • wołowina

Nawigacja wpisu

Mule w szparagach
Understanding Tadalafil: A Comprehensive Guide for Informed Decisions
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć lub treści bez zgody iLoveCooking.pl zabronione.
webadmin : m
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, w celu analizy ruchu na stronie.
Zakładamy, że jesteś w porządku z tym, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.
WiemI don't agree Więcej tutaj
Polityka Prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Scroll Up